Punktem wyjścia dla projektu był materiał – czarny wapień Dębnicki. Pochodzi z nieczynnych już kamieniołomów położonych we wsi Dębnik pod Krakowem.
Autorka, zafasynowana pięknem materiału, zaprojektowała kolekcję 18 obiektów – akcesoriów kuchennych, przeznaczonych do serwowania i celebrowania posiłku. Obiekty te wykorzystują naturalne walory wapienia, który ma wyjątkowo czarny kolor i zdolność do nabłyszczania.
Sposób kształtowania powierzchni każdego elementu, ukrywa jego użyteczną funkcję, tworząc w ten sposób zagadkowy, tajemniczy obiekt. Proste formy geometryczne – kwadratowe moduły, pozwalające na dowolną kompozycję przy stole w jadalni. To właśnie te „ekspozytory” sprawiają, że serwowane produkty są niepowtarzalne, smaczniejsze, wyszukane.
Oddają hołd jedzeniu, podnosząc jego rangę. To projekt, który staje się „Art de la table”. Kolekcja ta wykorzystuje częsty, ale niezamierzony, naturalny kontakt z ludzkimi dłońmi – dotyk doskonale utrwala wapień, pomaga zachować lśniący połysk, a tym samym piękno czarnego „marmuru”.
Kolekcja przeznaczona jest dla osób o wyrafinowanym guście, ceniących minimalistyczne, geometryczne formy. Produkcja wapienia dębnickiego wspiera również lokalne rzemiosło i promuje region. Może posłużyć jako genialna pamiątka dla przyjezdnego turysty.